Besiktning av elnätet med helikopter
2024-04-08

Helikopterbesiktning av elnätet

Flygningen är planerad att genomföras mellan den 11 och 18 april. Besiktningen är väderberoende och meddelas ett dygn innan genomförandet. Tidvis flyger helikoptern väldigt lågt för att kunna inspektera ledningarna på nära håll.

Det rör sig om elnätet i kring Västerviks tätort; norra delen är Hjorten och ut mot Falla, södra delen är Botorps bro, Slingsö och sedan väster ut mot Västrum och Gunnebo. Även några öar, bland annat Norra och södra Malmö samt Idö kommer att besiktigas. 

Besiktning med helikopter utförs regelbundet på ledningsnätet på landsbygden för att förebygga eventuella störningar, vilket ger en ökad driftsäkerhet och minskar risken för elavbrott.

Besiktningen är en viktig del i vårt arbete för att underhålla och förbättra elnätet i området. Den är också ett viktigt underlag för att se var vi behöver röja och ta ned träd i ledningsgatorna. På så sätt minimeras risken för att träd faller ner över ledningar i samband med till exempel hård vind eller tungt snöfall. 

Det är enligt flera lagar och föreskrifter som vi är skyldiga att kontinuerligt besiktiga och kontrollera våra anläggningar. Bland annat Elsäkerhetslag (2016:732) 6 paragrafen och Elsäkerhetsverkets föreskrifter ELSÄK-FS 2022:3. Här finner man intervallet om 1 år för luftledningar för högspänning.

Vi beklagar de eventuella olägenheter som kan uppstå.