Tips om återbruk!

Återbruka - inspiration för en mer hållbar vardag. Här får du tips, råd och inspiration om hur du kan förlänga livet på dina prylar och minska ditt avfall. Det är mycket enklare än du tror!

Länge leve prylen!

Släng inte - återbruka. Här får du tips på hur du kan återanvända, ta hand om och förbättra dina prylar.

Att förlänga livet på sina prylar är inte bara ett bra sätt att spara pengar på, det är roligt också. Dessutom gör du en viktig insats för miljön. Så länge leve prylen säger vi!

Gör din egen riskudde

Kall om händerna? Då kan du prova att tillverka din egen riskudde som går att värma i mikron. Materialet har du redan hemma.

Det här behöver du:
  • En utsliten skjorta i naturmaterial. Se efter i tvättrådet så att den går att stryka på högsta värme.
  • Supergammalt (okokt) ris från skafferirensningen som ingen kommer att äta upp.
  • Eventuellt lite torkad lavendel från trädgården (inte nödvändigt). Vi använde ca 1 dl lavendel till en 25 cm lång kudde.

Slutresultatet: En doftande riskudde att värma i mikron för ömma muskler eller kalla händer. Lätt, billigt och miljövänligt!

Gör så här:

  • Använd tyget från skjortan och sy den till en påse. Lämna en liten öppning.
  • Fyll på med vanligt ris.
  • Om du vill att den ska dofta ljuvligt: Häll i lite torkad lavendel tillsammans med riset.
  • Sy igen öppningen.
  • Klar!
     
    Värm och njut! Hur lång tid riskudden behöver värmas beror på hur effektiv din mikro är och vilket tyg du använt till din kudde. Vår kudde på ca 25 cm behövde ca 3 minuter på full effekt, men prova dig fram för att se vad som funkar bäst för din kudde.
Piffa upp dina kaffemuggar

Få dina kaffemuggar att se nya och fräscha ut igen med det här gamla husmorsknepet. Vi svenskar gillar att dricka mycket kaffe. Det innebär att våra kaffekoppar snabbt kan se tråkiga ut av fläckar från kaffet. Fläckarna brukar inte gå bort med vanligt diskmedel och det är lätt att man känner för att köpa nya koppar. Men då finns det ett gammalt knep som gör dina kaffekoppar som nya igen:
Gnid kopparna med bakpulver och lite vatten. Diska sedan kopparna. Vips! Så är de som nya igen. 

Hållbara julklappar

Du behöver inte ge bort något nytt och dyrt i julklapp. Här får du inspiration på hållbara julklappar som tar vara på de resurser vi redan har.

Köp julklappar på second hand

På loppisar, auktioner eller i second hand butiker kan man verkligen fynda schyssta julklappar av bra kvalitet. Ha en plan för vad du letar efter när du ska ut och handla second hand så att du inte blir överväldigad av allt som finns i butiken. Men var samtidigt öppen för att springa på andra fynd.

Exempel på saker du kan fynda är:

  • böcker
  • sällskapsspel
  • barnkläder
  • husgeråd
  • inredningsdetaljer
  • möbler
  • leksaker
Gör egna julklappar

Att få en julklapp som någon gjort själv och lagt ner sin tid och kreativitet i kan man ju inte annat än bli glad för. Kanske har du något hemma du kan göra om och ge bort eller fyndar du något på second hand som du kan sätta din prägel på. Till exempel kan du göra en hatthylla av galgar, ljusstakar av lufttorkande lera till ljusstumpar eller  självvattnande vaser av glasflaskor. Eller varför inte sy en riskudde att värma i mikron för ömma muskler eller kalla händer? Materialet har du säkert redan hemma.

Känner du dig inte så kreativ men har gröna fingrar så är ju sticklingar av dina favoritplantor en perfekt julklapp!

Välgörenhetspresenter

Att ge bort ett medlemskap i en välgörenhetsorganisation eller en donation i någons namn kan vara ett fint alternativ till att ge bort en pryl. Många organisationer erbjuder dessutom ett gåvobevis som du kan ge till den som ska få presenten. Låt dina julklappar bidra till en bättre värld genom att till exempel rädda naturen, stötta utrotningshotade djur, hjälpa till att hitta botemedel mot sjukdomar eller rädda svältande barn. 

Ge bort en upplevelse

En uppskattad julklapp är ju att få en upplevelse. Klassiska upplevelser kan vara: att gå på konsert/teater, få massage, äta mat på någon trevlig restaurang. Men man kan också ge bort en dag i ishallen, en matlagningskurs, ett träningspass, barnpassning, en picknick i vårsolen eller en keramikkurs. Bara fantasin sätter stopp! Att göra saker tillsammans är både roligt, smart och hållbart.

Ge bort något ätbart

Gör kimchi med säsongens grönsaker och ge till någon som uppskattar smakrika tillbehör. Det är lättare än du tror och funkar som tillbehör till en mängd rätter. Känner du en gottegris? Då kan du göra egna kolor. Smaksätt med saffran, choklad & havssalt, lakrits eller vad du helst önskar. Eller så gör du en smarrig hemmagjord müsli eller marmelad, perfekt för den som älskar att äta långa frukostar.

Förläng livet på prylarna 

Ett väldigt bra sätt förlänga livet på sina prylar är ju att laga och reparera dem. Eftersom det är så lätt att köpa nytt idag glömmer vi bort att det är lika lätt att fixa till det som gått sönder. En perfekt julklapp är därför att ge någon en reparation sin fina cykel, en lagning av de perfekta jeansen eller klackning av favoritskorna. På så sätt får vi ha kvar våra kära prylar längre!  

Länge leve jobbprylarna!

Vi tillbringar mycket tid på vårt arbete vilket också innebär avfall. Låt jobbprylarna leva längre med tre enkla råd.

  1. Undvik plastglas och plastmuggar. Visste du att om vi väljer keramikmuggar i stället för plastglas spar vi 210 kg avfall per 100 anställda.
  2. Använd företagsmobilen i tre år i stället för två. Du spar 10 kg C02-utsläpp om mobilen används i 3 år istället för 2, det motsvarar att lyssna på Spotify i mobilen 24 timmar och dygnet i över 23 år.

Se över företagets rutiner för datorer och mobiler. Vad händer när datorn måste bytas, hamnar de i en elektronikcontainer, eller finns möjligheten att skänka eller sälja datorerna istället? Om ni säljer/skänker era gamla datorer spar ni 28 kg C02-utsläpp. Vilket motsvarar materialåtervinningen av 700 schampooflaskor.

(Källa till nyckeltal: Avfall Sverige)

Låt din IT-utrustning hålla längre

Här kommer 5 tips på hur du får din IT-utrustning att hålla längre.

  1. Håll den ren och torr. Torka av datorn regelbundet, stäng locket på bärbara datorer när de inte används och håll mat och vätska borta.
  2. Hantera den varsamt. Skydda med väska skal eller fodral, låt inte datorn, surfplattan eller mobilen ligga i kyla eller värme och se till att datorns fläkt inte är täckt.
  3. Stäng av. Stäng av datorns alla delar när du går för dagen och den bärbara datorn när du transporterar den längre sträckor, stäng ner program och mobilappar som inte används för tillfället och använd strömsparläge och viloläge.
  4. Ladda rätt. Ladda mobiltelefonen ofta, låt den bärbara datorn vara ansluten till strömkälla när det går och lämna inte laddare i vägguttaget när den inte används.
  5. Var försiktig med kablar och kringutrustning. När du drar ut sladdar tänk på att hålla i kontaktstycket och inte i själva sladden, kontrollera att den enhet du ska ansluta passar och inte är skadad och vänd USB-kontakter rätt när du sätter in dem i IT-utrustningen.

Källa: ”Förläng livslängden på IT-utrustning”, Göteborgs Stad.

Visste du att... 

det krävs 1,8 ton olika material, 1500 liter vatten, 240 kg fossila bränslen och 22 kg kemikalier för att tillverka en dator med bildskärm? En bärbar dator orsakar 1 200 kg avfall under tillverkningen? En mobiltelefon orsakar 86 kg.

Om man pallar blir det snyggt

Vi gav en sliten kökspall en andra chans och ett helt nytt utseende, på bara en timme. Många möbler som man hittar i gamla källarförråd, som man fått av någon avlägsen släkting eller som står dammiga i ett hörn i second hand-butiken kanske inte ser så mycket ut för världen. De kan vara slitna, trasiga eller helt enkelt omoderna. Men ger man dessa möbler en dos kärlek och omtanke så kan de få ett nytt liv. I det här fallet stod en gammal kökspall/stegpall, gissningsvis från 70-talet, i ett hörn i en kolonistuga. Den var full med målarfärgsrester, smuts och sliten plast och såg verkligen inte ut att vara mycket att ha. Men vi bestämde oss för att den skulle få en andra chans! För att rengöra pallen och få bort gummit användes hållbara metoder utan kemikalier. Med vatten, citron, bakpulver, ättika och en liten spackelspade försvann all skit, smuts och målarfärgsrester. Plasten med det torkade limmet kunde enkelt skrapas bort med spackelspaden. Plasten ersattes sedan av tapetrester som kom på plats med hjälp av hobbylack. Efter ungefär en timme hade pallen fått ett helt nytt utseende och hur snyggt blev inte det! Känslan när man fixat till något själv slår alla nyköp med hästlängder. En riktig Askungesaga med lyckligt slut! 

Lys upp i höstmörkret.

Även när blockljuset brunnit ut finns ofta mycket av ljuset kvar. Av detta kan man ganska enkelt göra nya ljus. 

Det här behöver du:

Ljusrester: Tänk på att inte blanda blockljus och smala ljus, det är olika typer av ljusmassa och att kombinera dem ger sällan bra resultat. En bra regel är att om ljusen verkar mycket olika i yta och konsistens, så undvik att blanda. Smältkärl och gryta: Ett oömt metallkärl att smälta i och en gryta för vattenbad. En form att gjuta i: I hobbyaffären finns många fina formar avsedda att gjuta ljus i. De kan dock vara ganska dyra och vill man börja med att prova på så går det alldeles utmärkt att gjuta i en mjölkkartong med fyrkantig botten. Ett tips är att ta två kartonger och ställa i varandra, för att få det lite stabilare. Veke: Här rekommenderas verkligen att man går till hobbyaffären och köper ljusvekegarn. Det finns i olika tjocklekar och till blockljus brukar jag använda nr 10.
Sil: Bra att ha för att filtrera bort rester av veke i de utbrunna ljusen samt sotflagor. Även här ett plus om den inte används till matlagning, men det går att rengöra!
Övrigt: Pinne (typ blomsterpinne) att röra med, något att hålla det varma metallkärlet med, smal pinne eller provnål att fästa veken med, tejp, häftmassa, linjal, kniv, sax, folie och gummiband.

  • Gör så här: 
    Förbered formen
  • Klipp av mjölkkartongerna till önskad höjd
  • Ta den ena kartongen och gör ett hål exakt i mitten av botten.
  • Gör ett litet snitt med kniven exakt på mitten av en av sidorna samt på motstående sida.
  • Trä vecken genom bottenhålet låt ett par centimeter av veken sticka ut i botten och tejpa fast mot kartongen, täta också runt hålet med lite häftmassa.
  • Lägg en smal pinne/nål i snitten på sidorna och spänn upp veken med hjälp av den.
  • Tejpa veken på utsidan och se till att den kommer i mitten av behållaren!
  • Sätt nu den iordninggjorda kartongen i den andra mjölkkartongen, ett snitt längs sidan kan behövas för att de ska passa.
  • Om man vill kan man säkra upp med ett gummiband och lite folie i botten.
  • Smält ljusmassan
  • Lägg ljusresterna i ett smältkärl av metall (kontrollera att det går att hälla av).
  • Sätt kärlet i ett vattenbad och smält ljusresterna sakta. Det är viktigt att hålla koll hela tiden eftersom en överhettad ljusmassa kan börja brinna!
  • Ha gärna en pinne att röra med och här fungerar exempelvis en överbliven blomsterpinne utmärkt.
  • När ljusmassan är helt smält är det dags att försiktigt hälla upp i formen.
  • Häll genom en sil för att få bort sotflagor och vekstumpar.
  • Eftersom ljusmassan drar ihop sig när den stelnar så bildas en grop vid veken.
  • Spara lite ljusmassa i smältkärlet som du senare kan smälta och fylla i gropen.
  • När allt är stelnat är det bar att ta ljuset ur formen och att klippa av veken i botten (det som var uppåt i formen).
  • Rengör
    Sil och smältkärl rengöres genom att försiktigt hälla varmt vatten (gärna direkt från vattenkokaren) på stearinet så att det smälter och rinner av.
  • Observera att det inte är bra att göra detta direkt ner i vasken eftersom stearinet då hamnar och stelnar i avloppet.
  • Försök i stället att filtrera vattnet ex genom lite hushållspapper som läggs i en sil så att stearinet kan fångas upp och slängas med restavfallet.
  • Har du köpt en gjutform i hobbyaffären brukar det stå hur man rengör dem. Ett par minuter i ugn (100°) och sedan torka av med hushållspapper brukar vara det enklaste.
  • Sätt färg på ditt ljus
  • Vilka färger det är på dina ljusrester avgör färgen på ljuset.
  • Har man vita ljusrester går det att köpa ljusfärg i hobbyaffären och färga själv.
  • Har man blandade färger på sina ljusrester och vill göra ett ljus finns två vägar att gå.
  • Antingen blanda allt och se vilken färg du får fram, eller smält färgerna en i taget och gör ett randigt ljus.
  • Tänk på att den färg som du häller först i formen blir den som blir överst på ljuset eftersom ljuset gjuts uppochner.
5 saker värda att rädda i gamla hus

Det finns många bra fynd man kan göra i gamla hus. De här fem sakerna ska du inte missa att rädda i din renovering.

Fredrika från Kullabygdens byggnadsvård, tipsar om 5 saker du ska hålla utkik efter om du renoverar: 

  • Tegelpannor
  • Fönster i hus byggda före 1930 (glöm inte att plocka ner även karmarna).
  • Dörrar (inklusive karm) och handtag
  • Armaturer
  • Ventiler