Sortera matavfall – hur funkar det?

Här får du veta mer om matavfall och hur du ska sortera det.

Matavfall - ja, tack!

Matavfall är allt som blir över och inte kan sparas när du lagat eller ätit mat. Till matavfall räknas både råa och tillagade matrester av:

  • kött
  • ost
  • pasta
  • ris
  • grönsaker, inklusive skal
  • rotfrukter, inklusive skal
  • frukt, inklusive skal
  • bröd
  • kakor
  • fisk och skaldjur, inklusive ben
  • äggskal
  • te
  • kaffe

Du kan också lägga mindre mängder använt hushållspapper i matavfallspåsen.

Sortera matavfall – så här enkelt är det

  • Placera matavfallspåsen i påshållaren och lägg ditt matavfall i påsen. 

Visste du att...

Hållaren ser till att luft kan cirkulera vilket minskar risken för lukt och fukt. 

Har du ingen påshållare kan du hämta en på din närmaste återvinningscentral. Bor du i lägenhet kan du kontakta din fastighetsägare.

  • Är matavfallet blött ska du låta det rinna av innan du lägger det i påsen.

Tips! 

Du kan med fördel skala din frukt, grönsaker, potatis och liknande direkt ner i påsen. 

  • Fyll inte påsen mer än att den går att stänga. Stäng påsen ordentligt innan du lägger den i matavfallskärlet så att matavfallet inte läcker ut i kärlet.

Vanliga frågor och svar om matavfall

Varför har ni papperspåsar? Får jag lägga påsen i en plastpåse? Var hämtar jag fler påsar? Här svarar vi på vanliga frågor om matavfall och matavfallsinsamlingen.

Varför har ni papperspåsar och inte biopåsar?                                                   

Papperspåsar bryts ned snabbt och ger inga problem med spridning av mikroplaster eller plastrester på åkrar, i mark, vatten, djur, fiskar och växter. Vanliga plastpåsar och bioplastpåsar ger lika stora problem med spridning av plastbitar och mikroplaster när biogödseln sprids på åkrar vilket bevisats genom flera vetenskapliga studier. Bioplastpåsar kan däremot vara ett riktigt bra alternativ för det brännbara restavfallet, då bioplast till skillnad mot vanlig plast inte bidrar till några nettoutsläpp av fossil CO2.

Påsen läcker, kan jag lägga den i en plastpåse? 

Nej - ingen plast, tack! Du får aldrig lägga din matavfallspåse i en vanlig plastpåse. Om matavfallspåsen läcker, lägg den istället i en annan matavfallspåse.

Visste du att...

  • Bioplast är producerad av naturliga råvaror såsom sockerrör med mera men de har också inslag av fossil plast.
  • Bioplastpåse är biologiskt nedbrytbar men tar betydligt längre tid att brytas ned samt att den bryts ned till mikroplast.
  • Plasten skadar även processen där matavfallet görs om till biogas eller biogödsel.
  • Plastpåsar kan fasta i biogasanläggningen och orsaka skador.
  • Papperspåsen är av organiskt, nedbrytbart material och bryts ned och blir del av den massa som går till tillverkning av biogas och därefter vidare ut på åkrarna.

Var hämtar jag fler matavfallspåsar?

Matavfallspåsarna kan hämtas i flera matbutiker runt om i kommunen, hos vår kundservice på Lunnargatan 1 i Västervik och på våra återvinningscentraler.

Du som bor i en flerfamiljsfastighet får matavfallspåsar av din fastighetsägare. Fastighetsägare förbeställer matavfallspåsar via vår kundservice. 

Varför blir det lag på matavfallssortering?

Matavfallsinsamlingen blir obligatorisk enligt EU:s avfallsdirektiv artikel 22, om omhändertagande av allt biologiskt material vid källan. Tidigare var det frivilligt att sortera ut sitt matavfall och man betalade då en lite lägre abonnemangsavgift.

Kan jag fortfarande kompostera mitt matavfall?

Ja, precis som tidigare är det tillåtet att själv omhänderta matavfallet i en godkänd matavfallskompost. Anmälan görs hos Miljö- och Byggnadskontoret.

Läs mer om kompostering här

Restauranger och storkök

Du som driver restaurang eller storkök kan beställa matavfallspåsar från vår kundservice.

Matavfall blir ny energi!

Vad händer sen? Matavfallet från ditt hushåll tas omhand på biogasanläggningen där det rötas och blir både biogödsel och biogas - bränsle som bilar och bussar kan köra på!

Matavfall, eller organiskt avfall som det också kallas, är sådant som blir över efter tillagning av mat - hemma i ditt kök eller på en restaurang. Det kan också vara avfall som kommer från ett slakteri, en livsmedelsbutik eller jordbruk. Det matavfall som du sorterar ut blir till energi i form av biogas och näring i form av biogödsel. 

Biogas

Biogas bildas när organiskt avfall, som till exempel matavfall, bryts ner av bakterier i en miljö som saknar syre. Processen kallas för rötning.

Biogas består till största delen av metan och kan användas som fordonsbränsle för bilar, bussar och lastbilar.

Biogödsel

Biogödsel är det som blir över efter rötningen. Biogödsel kan användas för att ge näring till åkrar precis som vanligt gödsel och har jämfört med annan gödning många fördelar.

Kretsloppet där matavfall blir till biogas och biogödsel

  1. Ditt matavfall innehåller näring och energi.
  2. Bakterier omvandlar matavfallet till biogas.
  3. Biogasen kan användas som fordonsbränsle till bilar, bussar, och lastbilar.
  4. Det som inte blir biogas blir biogösel som kan användas som näring i jordbruket för att odla nya grödor.
  5. Kretsloppets sluts, nya grödor kan odlas och bli till ny mat.