Energispartips

Installera termostater

Byt till termostater hemma som känner av hur varmt det är i dina rum. Då får du en jämn temperatur i hela bostaden och sparar samtidigt energi.


Serva elementen

Luft i värmesystemet skapar cirkulationsproblem och kan ge en ojämn värme. Dessutom kan luft i systemet skapa oljud. Genom att lufta elementen får du ett effektivare värmesystem.
Fyll eventuellt på systemet med vatten med rätt tryck på ungefär 1–2 bar. Se till att du har fungerande termostater på elementen.


Sätt rätt temperatur inomhus

Inomhus bör temperaturen ligga mellan 18–22° C. Ett varmt hem förbrukar mer energi. Varje grad över 20° C ökar energiförbrukningen med cirka 5 procent.


Se så huset inte ”spiller” värme

Se över tätningslister vid fönster och dörrar. Håller de tätt, så sparar du energi och håller den sköna värmen inne.
Kontrollera vindsbjälklaget, att tilläggsisolera är oftast enkelt och kostnadseffektivt. Gardiner och persienner hjälper till att behålla värmen inne. Dra för på natten.


Ställ inget framför elementen

Ta bort stora möbler som står framför elementen. Om du möblerar framför elementen och framförallt framför termostaten kan det göra så att värmen stannar kvar mellan möblerna och elementet.
Ett vanligt misstag många gör är att hänga gardiner framför termostaten. Om gardinerna skymmer den kan det bidra till att värme stannar bakom gardinerna och termostaten stänger av trots att det inte är varmt i rummet.


Sänk värmen i utrymmen som inte används

Sänk temperaturen i utrymmen som inte används. Det räcker med cirka 14–15 grader i dessa utrymmen.


Sov svalt på sommaren

Om du vill lägga dig i ett svalare sovrum under sommaren är ett bra tips att stänga fönster på dagen, dra ner rullgardiner och vädra på kvällen – det sänker inomhustemperaturen flera grader de varma sommardagarna.


Duscha lagom

Ta en kort dusch på fem minuter istället för en kvart och minska årsförbrukningen. Prova också att installera ett snålspolande duschmunstycke som minskar vattenförbrukningen.


Låt golvvärmen röra sig fritt

Undvik gärna mattor och möbler på golv med golvvärme. Låt istället värmen få röra sig fritt. Glöm inte att stänga av värmen helt när den inte behövs.