Frågor och svar om bevattningsförbud

Vissa tider råder det låga vattennivåer i grund-/ytvatten på många platser i Sverige. Hög vattenkonsumtion i samband med varmt väder kan innebära risk för vattenbrist. När det finns risk för vattenbrist införs bevattningsförbud. Dricksvattnet får då endast användas till personlig hygien, mat och dryck. Vi utfärdar bevattningsförbud endast när vi kan se att det kommer att råda allvarlig brist på vatten. Går vi ut med ett bevattningsförbud är läget kritiskt, det måste tas på allvar.

Det här innebär bevattningsförbud

Bevattningsförbud innebär att dricksvattnet endast får användas till personlig hygien, mat och dryck.

Det är förbjudet att använda kommunalt dricksvatten till:

  • Vattna växter och gräsmattor via slang eller spridare.
  • Tvätta bilen med slang eller högtryckstvätt.
  • Spolning av tak och fasader via slang och högtryckstvätt.
  • Fylla pooler eller byta ut vatten i pooler.
  • Vattna fotbollsplaner, tennisbanor och liknande. (Fotbollsplanerna vid Karstorp och nya kyrkogården bevattnas inte med dricksvatten).

Bevattningsförbudet gäller endast dig med kommunalt vatten, men tänk på att en låg grundvattennivå även påverkar enskilda brunnar.

Samhällsviktig verksamhet tillhör undantagen för bevattningsförbudet. Tänk på att det kan få allvarliga konsekvenser för exempelvis Räddningstjänsten om det skulle inträffa en brand och det är brist på vatten.

Var sparsam med vattnet

Använd sunt förnuft och undvik att slösa på vattnet i onödan. Tänk på att rent vatten är ett drickmedel och syftet är att vattnet ska räcka till alla. Tillsammans hjälps vi åt att spara på vårt viktiga vatten!

Frågor & svar

Här har vi samlat vanliga frågor och svar om vattensituationen och bevattningsförbud. Vi ger också svar på vanliga missförstånd.

Vi har samlat frågor och svar inom följande kategorier:

  • Om bevattningsförbud
  • Häckar, blommor, buskar, gräsmattor
  • Pooler, bad
  • Biltvätt
  • Tak- och fasadtvätt
  • Egen brunn och lantbruk

Hittar du inte svar på din fråga är du välkommen att kontakta oss.

Om bevattningsförbud

Bevattningsförbud innebär att dricksvattnet endast får användas till personlig hygien, mat och dryck. Det är förbjudet att använda kommunalt dricksvatten till:

  • Vattna växter och gräsmattor via slang eller spridare.
  • Tvätta bilen med slang och högtryckstvätt.
  • Spolning av tak och fasader via slang och högtryckstvätt.
  • Fylla pooler eller byta ut vatten i pooler.
  • Vattna fotbollsplaner, tennisbanor och liknande. (Fotbollsplanerna vid Karstorp och nya kyrkogården bevattnas inte med dricksvatten).

Vilka omfattas?

Bevattningsförbud gäller alla som använder kommunalt vatten; privatpersoner, företag och besökare i Västerviks kommun.

Förbudet gäller inte om du har enskild brunn. Men tänk på att en låg grundvattennivå även påverkar enskilda brunnar.

Samhällsviktig verksamhet tillhör undantagen för bevattningsförbudet. Tänk på att det kan få allvarliga konsekvenser för exempelvis Räddningstjänsten om det skulle inträffa en brand och det är brist på vatten.

Näringslivet/verksamheter som är beroende av vatten för att bedriva sin verksamhet kan ansöka om dispens.

Vad grundar sig bevattningsförbud på? Vad krävs för att det ska upphävas?

Vi gör löpande bedömningar och avvägningar om behov av eventuellt bevattningsförbud. I bedömningarna ligger många parametrar invägda, till exempel nederbördsmängder, analys av trendkurvor gällande ökning/minskning av grund- och ytvattennivåer med mera. Med andra ord är ett beslut om bevattningsförbud till största delen faktabaserat. 

Jämförelser med hur andra kommuner och VA-huvudmän bedömer och beslutar om förbud är helt irrelevant då förutsättningarna gällande vattentillgång är helt specifika/unika för varje kommun/VA-huvudman.

Vi utfärdar bevattningsförbud endast när vi kan se att det kommer att råda allvarlig brist på vatten. Går vi ut med ett bevattningsförbud är läget kritiskt, det måste tas på allvar.

Vad händer om jag inte följer bevattningsförbudet?

Formellt sett har vi rätt att stänga av ditt vatten, men vi hoppas så klart att vi inte kommer behöva göra det. Genom att följa bevattningsförbudet hjälper du till att stabilisera våra grund- och ytvattennivåer och påverkar så att vattnet räcker till mat, dryck och hygien på sjukhus, förskolor, äldreboenden, näringsliv och till vardagslivet hemma.

Vattenavstängning

Vi har laglig rätt att stänga av vattnet om en abonnent bryter mot bevattningsförbudet. Då kan VA-huvudmannen stänga av vattnet eller sätta in en så kallad strypbricka med stöd av LAV – Lagen om Allmänna Vattentjänster.

Häckar, blommor, buskar, gräsmattor

Vad är skillnaden mellan att vattna med slang och med kanna? Får jag stoppa slangen i vattenkannan? 

En slang kan man lämna och vattna med i timmar, vilket du inte kan göra med en vattenkanna. Använd sunt förnuft och undvik att slösa på vattnet i onödan. Tänk på att rent vatten är ett drickmedel och syftet är att vattnet ska räcka till alla.

Vi utfärdar bevattningsförbud endast när vi kan se att det kommer att råda allvarlig brist på vatten. En vattenspridare gör av med nästan åtta liter vatten per minut. Det blir mer än 150 liter vatten - på bara 20 minuter. 

Vattna smart!

  • Vattna med kanna, gärna med regnvatten.
  • Vattna tidig morgon, sen kväll eller på natten så att inte vattnet dunstar bort. 
  • Samla regnvatten i tunnor och använd det till att vattna i trädgården.

Varför är det bättre att vattna på kvällen/natten?

Att vattna på natten innebär mycket mindre avdunstning.

Jag har tänkt anlägga ny gräsmatta/sätta ny häck. Hur ska jag göra?

Du får inte vattna din nya gräsmatta eller häck med vattenslang eller vattenspridare. Vi rekommenderar att du avvaktar med att anlägga ny gräsmatta eller sätta ny häck så länge det råder bevattningsförbud.

Så smart!

Planera in dina större trädgårdsprojekt till hösten. Då är luften och jorden fuktig och håller en perfekt temperatur för etableringen av plantor och frön. Det är också vanligare med regn, vilket gör att du inte behöver vattna lika ofta. Gräset slipper också konkurrera med ogräs och växterna behöver inte ägna kraft åt att växa, blomma eller ge frukt.

Vad gör jag om jag har en nylagd gräsmatta/häck/trädgård?

Undvik att beså vid och inför bevattningsförbud.

Vad gäller för golfbanor och fotbollsplaner och liknande som vattnar med spridare?

Bevattningsförbud gäller alla som använder kommunalt vatten; privatpersoner, företag och besökare i Västerviks kommun. Det är vanligt att klubbarna använder vatten från egna dammar.

Kan man få dispens mot bevattningsförbudet, till exempel om man nyligen gjort en större plantering? 

Nej, tyvärr inte. Dispens ges endast i undantagsfall till vissa företag.

Min granne struntar i bevattningsförbudet. Hur ska jag göra?

Din granne känner kanske inte till bevattningsförbudet, så prata med din granne om du har möjlighet. Läget är allvarligt och vi behöver alla hjälpas åt att spara vatten. Dricksvattnet ska i första hand användas till mat, dryck och hygien. Formellt sett har vi laglig rätt att stänga av vattnet om en abonnent bryter mot bevattningsförbudet. Då kan kommunen stänga av vattnet eller sätta in en så kallad strypbricka med stöd av LAV – Lagen om Allmänna Vattentjänster.

Pooler, bad

Får man fylla en barnpool?

Förbudet gäller alla sorts pooler, oavsett storlek.

Får man fylla pooler som är nedgrävda?

Bevattningsförbudet gäller alla pooler, även uppblåsbara pooler, badtunnor och spa-bad. En nedgrävd pool får fyllas till en nivå där poolstommen inte riskerar att kollapsa, men inte mer. Se informationen som du fick när poolen installerades eller kontakta din poolförsäljare om du är osäker. Poolen får inte fyllas för att du ska kunna bada i den.

Jag har investerat massor i min pool och nu ska jag inte kunna använda den. Kan jag köpa vatten någon annanstans ifrån?

Vi har tyvärr inte möjlighet att tillhandahålla den servicen.

Får jag köpa vatten från en annan kommun för att fylla min pool?

Ja, om du hittar en speditör som levererar vatten från en kommun utan bevattningsförbud. Det är generellt låga vattennivåer i hela landet och många kommuner har allvarliga problem med vattenförsörjningen. Vi rekommenderar att du sparar kvittot på vattenleveransen, ifall någon undrar om du brutit mot bevattningsförbudet för att fylla poolen.

Kommer Simhallen att öppna som vanligt? Då hjälper ju inte de till att spara vatten.

I ett badhus kan väldigt många bada. Vi har valt att inte införa bevattningsförbud på badhuset då det är av samhällsnytta. Simskolor, rehabilitering och att många medborgare kan nyttja badhuset samtidigt ligger till grund för beslutet. Däremot gäller det att vara sparsam med vattnet även där.

Får jag fylla poolen så att jag kan köra reningsverket?

Nej, det får du inte. Dricksvatten får bara användas för att fylla nedgrävda pooler till en nivå där poolstommen inte riskerar att kollapsa, men inte mer. Om du fyller poolen för att kunna köra reningsverket går det åt betydligt större mängder vatten och poolen blir badbar. Vill du fylla poolen så att du kan köra reningsverket får du istället kontakta en privat speditör och köpa annat vatten. Spara då kvittot på vattenleveransen, ifall någon undrar om du brutit mot bevattningsförbudet för att fylla poolen.

Tak- och fasadtvätt

Näringslivet som är beroende av vatten för att kunna bedriva sin verksamhet kan ansöka om dispens via vår kundservice.

Biltvätt

Stängs biltvättarna?

De allra flesta biltvättar återanvänder samma vatten vilket innebär att deras verksamhet inte påverkas av förbudet.

Egen brunn, lantbruk

Gäller bevattningsförbudet även för mig med egen brunn?

Nej, förbudet gäller alla som använder kommunalt vatten. Men vi rekommenderar ändå att du är sparsam på grund av de generellt låga grundvattennivåerna.

Vilket ansvar har Västervik Miljö & Energi för fastighetsägare med egen brunn som får slut på vatten?

Fastighetsägare med egen brunn ansvarar själva för sin vattentillförsel. Västervik Miljö & Energi ansvarar inte för att fylla på en brunn som sinat.

Kan Västervik Miljö & Energi hjälpa lantbrukare som inte har vatten till sina djur?

Västervik Miljö & Energi ansvar endast för dricksvattenförsörjning inom kommunens verksamhetsområden. Vid akut brist för lantbruk kontakta tjänsteman i beredskap via kommunens växel 010-355 40 00.